Szalvétatechnika 9.Lecke- repesztés technika üveg felületen egy-és kétfázisú (opál) repesztőlakkal


Most, hogy már tudjuk melyik repesztőt hogyan alkalmazzuk fára (egyfázisú, kétfázisú), megnézzük üveg felületen hogyan is alakul a műveletek sorrendje.
Összehasonlítjuk az egy- és kétfázisú repesztőlakk használatát. A kétfázisú repesztők közül most a Pentart opál repesztővel dolgozom. Nagyon kedvelem, mert gyönyörű hajszálrepedéseket produkál, ráadásul fa felületen nem kell oldószeres lakkal zárni, mivel vízbázisú és vízállóra szárad.

1. Egyfázisú repesztés üvegen:

Fa alapon ugye először repesztettünk, majd dekupázsoltunk. Üveg felületen ez pont fordítva történik. 
Alapos zsírtalanítás után először dekupázsolunk. De a szalvétát mintával lefelé tegyük az üvegre, mert most az üveg hátoldalán dolgozunk. Majd zárjuk le egy réteg lakkal a felületet.
Ezután következik az egyfázisú repesztőlakk felvitele. (Fánál a két festékréteg közé kerül a repesztő és utána dekupázsolunk!)
Száradás után először a világos színű akrilfestéket visszük fel. Ez fog megrepedni, a második festékréteg pedig kiemeli a repedéseket. Tehát itt is érvényes a szabály,hogy két elütő, szalvétával harmonizáló színű akrilfestéket használjunk. Az első réteg matt akrilfesték legyen. Ha szeretnénk hogy a repedés színe átlátszó maradjon, itt be is fejeztük a munkát.
Ha kiemeljük a repedés színét jöhet a második festékréteg, ami lehetőség szerint metál (pl. krémes akrilfesték) legyen, mivel ez fogja lezárni a munkát, ez fog az üveg alján lenni (pl. tányér, tál), erre hat legkevésbé a repesztőlakk, tehát nem fogja megrepeszteni a festéket. Választhatunk, hogy ecsettel vagy szivaccsal visszük fel a festékeket, attól függően milyen repedéseket szeretnénk. Itt megtalálod a repedések rajzolatának összehasonlítását.


2. Kétfázisú repesztés üvegen Opál repesztő rendszerrel:

Fánál ugye először dekupázsoltunk, majd aztán repesztettünk. Most ez a sorrend is megfordul. 
Zsírtalanítás után felvisszük a repesztőlakk 1. fázisát.
Hagyjuk megszáradni magától, majd jöhet a 2. fázis. Az opál repesztő első fázisa még átlátszóra szárad, a második viszont áttetszőre. Így fog kinézni a repedések kiemelése előtt.
Fa alapon is kissé matt lesz a felület. 
Ezután jön az antikoló pasztás masszírozás, azaz kiemeljük a repedéseket. Üvegnél én a Pentart arany színű antikoló pasztát választottam, hogy ne legyen annyira kontrasztos a végeredmény. 
Ha meg vagyunk a repedések kiemelésével, le kell zárnunk a felületet, méghozzá Pentart oldószeres lakkal, mivel az antikoló paszta lepergeti a vizet. 
Ezután jöhet a szalvéta felragasztása. Persze itt is a színével lefelé tesszük fel a mintát. Végezetül láthatóvá kell ezt tennünk, tehát világos matt akrilfestékkel fejezzük be a műveletet.

Így nézki előlről dekupázsolás után.


És íme a végeredmény!



Remélem kipróbálod te is. :)
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, igyekszem segíteni. 
Kövess Facebook oldalamon is. 
Ha további ötletekre is kiváncsi vagy nézd meg weboldalam.
Katie's Decoupage

Ha szerinted más is hasznát tudja venni, segíts egy megosztással.
Köszönöm a figyelmed, jó alkotást kívánok: Béres Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Textil tök - pulcsi újrahasznosítás

Szalvétatechnika kezdőknek 8. Lecke- stencilezés, avagy mivel, hogyan sablonozzunk

Szalvétatechnika kezdőknek 1. Lecke - kezdő lépések