Szalvétatechnika kezdőknek 8. Lecke- stencilezés, avagy mivel, hogyan sablonozzunk

Az előző 7 részt itt tudod elolvasni:
Kezdő lépések
Alapozás
A rizspapír használata
Antikolás 1. rész
Antikolás 2.rész
Repesztés egyfázisú repesztőlakkal
Repesztés kétfázisú repesztőlakkal


8. Lecke
Stencilezés - mit, mivel, hogyan
A stencilekkel (vagy más néven sablonokkal) remekül kiegészíthetjük alkotásainkat anélkül, hogy nagyon jól tudnánk rajzolni. Az előre gyártott stencilek között szerencsére bármilyen mintát találhatunk. Növények, állatok, betűk, feliratok, ünnepi minták tömege megvásárolható már. Vékonyabb és vastagabb kivitelben készülnek, már csak az a kérdés, hogy megfelelően tudod-e használni alkotásodhoz a piacon lévő alapanyagokkal és eszközökkel.
Most igyekszem a legkedveltebbekről írni, hogy te is örömmel használhasd ezeket.

Festékek - vékony sablonhoz

Fontos, hogy nagyon minimális festéket használj, mert könnyen aláfolyik a sablonnak és akkor nem lesz szép, kontúros a mintád. Stencilező ecsetet vagy szivacsecsetet használj, a stencil rögzítéséhez pedig maszkoló szalagot vagy öntapadó ragasztó sprayt.
Ha a sprayt választod, a sablonra fújd, majd 1-2 perc várakozás után illeszd a felületre. Használat után pedig mihamarabb tisztítsd meg a sablont stencil tisztító spray-vel.
Ha maszkoló szalaggal rögzítetted, akkor a friss festéket langyos, szappanos vízzel távolíthatod el. Ha megszáradt a festék, már csak a spray segíthet.
Az ecsetek kiválasztása döntő tényező. Mindkettőre érvényes, hogy száraz legyen használat előtt, és a festéket felvitel előtt oszlasd el az ecseten, illetve a szálak között. A szivacsot ütögető, a stencil ecsetet körkörös mozdulatokkal használd.
Ezen a falapon a Dekor metál matt festéket használtam, ami elég folyós állagú, tehát nem nagyon ajánlatos a sablonozáshoz, de ha megfelelő a festék mennyisége, az ecset és a technika, akkor csak gyakorlás kérdése, és ez sem lehetetlen küldetés. :)






A színek bátran keverhetőek egymással, a festés erősségével átmenetek képezhetők.


Stencilező paszta - Stencil Paste

Szerencsére létezik kimondottan stencilező paszta is, mely azok számára optimális, akik most ismerkednek ezzel a lehetőséggel. Gyöngyház és metál színben kapható. Lágy állagú, könnyen kenhető, vékony és vastag sablonhoz is használható. Festőkéssel vagy ecsettel is felvihető.

Most jöjjenek a paszták, amelyek használhatók a vastagabb sablonokhoz, csodaszép és különleges 3D minták kialakítására.

Modellező paszta - Modeling Paste

A könnyű modellező paszta nagyon jó választás. Remek állaga (rugalmas, habhatású, vízbázisú) miatt tökéletes sablonozáshoz, és kicsi a valószínűsége, hogy hibázunk. Anyagában színezhető pigment pasztákkal, száradás után média tintával, vagy tetszőlegesen festhető akrilfestékkel vagy akár lazúrral is.



Struktúrpaszta, 3D por - Structure paste, 3D powder

A struktúrpaszta és a finomszemcsés 3D por különleges felületet ad. Száradás után csiszolható. Festőkéssel a legjobb felvinni a felületre.
A kettő között annyi a különbség, hogy a 3D port akrilfestékkel kell összekeverni, így tetszőleges színű mintát tudsz vele kialakítani.


A struktúrpaszta maga a megtestesült báj! Én nagyon szeretem.



Kőhatású paszta - Stone Effect paste

A kőhatású paszta 8 színben létezik, ezáltal létre hozhatsz vele betonhatású vagy márványra emlékeztető felületeket. A színek keverhetőek, száradás után csiszolható, festhető. Majdnem minden felületen használható, de a fa kivételével a felvitel előtt ajánlatos alapozó paszta használata. Jól stencilezhető, felvitele festőkéssel ajánlott.



Vaspaszta - Iron Paste

A vaspaszta a fémes és rozsdás felületek szerelmeseinek kedvence lehet. Alkalmas ecsettel való felvitelre az egész felületen, sablonozáshoz a festőkés ajánlott. Különböző metál viaszpasztákkal kiegészítve különleges hatások érhetők el.


Felfúvódó paszta - Expand Paste
Hő hatására felfúvódó paszta, ha igazán különlegesre vágysz. Sajnos hőlégfúvó használata szükséges, nekem legnagyobb fokozaton sem sikerült felpuffasztani hajszárítóval. De cserébe textilen, papíron és fán is használhatjuk, sőt színezhetjük is pigment pasztával. Remekül sablonozható festőkéssel. Arra ügyeljünk, hogy várjuk meg a paszta teljes száradását puffasztás előtt (teljesen átlátszóvá válik), mert akkor nem lesz szép egyenletes a minta (a kis buborékok azért alakultak ki, mert nem volt teljesen megszáradva).



Sűrű gélpaszta - Heavy body gel

A sűrű gélpaszta (Heavy Body Gel) olyan,mint a kártyában a Joker. Mindent visz. :)
Vékony és vastag sablonhoz is alkalmas, színezhető önmagában és utólag is, szórhatunk bele ásványport, csillámport, bársonyport stb. Egy külön bejegyzésben visszatérünk rá.

Remélem kipróbálod te is. :)
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, igyekszem segíteni. 
Kövess Facebook oldalamon is. 
Ha további ötletekre is kiváncsi vagy nézd meg weboldalam.
Katie's Decoupage

Ha szerinted más is hasznát tudja venni, segíts egy megosztással.
Köszönöm a figyelmed, jó alkotást kívánok: Béres Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Textil tök - pulcsi újrahasznosítás

Csodálatos természet - papír és fa újrahasznosítás