Szalvétatechnika kezdőknek 4. Lecke - antikolás festéssel vagy bitumenes antikoló pasztával

Ne hagyd ki az előző 3 részt sem, ha még nem olvastad:
Kezdő lépések
Az alapozás
A rizspapír használata

4.Lecke
Antikolás 1. rész

Kész lettél egy dekupázsolt szépséggel, de szeretnéd még valamivel tovább díszíteni? Ne aggódj, a lehetőségek tárháza végtelen.

Használhatsz sablont, pecsételőt, 3D díszítést, repesztést, koptatást, antikolást.
Az első leckében már készítettünk egy karton dobozkát. Teljesen egyszerű, alap darab született, hogy ismerkedj a szalvétával, ragasztóval. Reményeim szerint azóta szorgalmasan gyakoroltál és készítetted a szebbnél szebb dobozkákat.
Nos, ha van esetleg olyan, ami nem a  várakozásnak megfelelően sikerült, most vedd elő, mert kipróbálunk rajta valamit.
Megnézzük hogyan lehet az éleket, széleket kiemelni, antikolni, maszatolni. 
Végezheted matt akril festékkel vagy antikoló pasztával.
Egy lealapozott karton doboz tetejét használom most. Már nem volt rá szükségem, megmaradt. Először lelakkozom matt vízbázisú lakkal.

Természetesen ha befejező díszítést készítesz majd, először szalvétázol, körbefestesz, beágyazol, nyomdázol, sablonozol stb., és csak utána jöhet az antikolás. Ha a  festéket választod, a lakkozás előtt festesz. Ha az antikoló pasztát, akkor lakkozás után használd, mert az antikoló pasztát nehéz a porózus felületről visszaszedni. Márpedig vissza kell törölni, mert elég sötétbarna ragacsos kenőcs.
A doboz egyik oldalán festeni fogok, a másikon antikoló pasztázni, hogy lásd majd a különbséget.
Kezdjük a festéssel.
No, én ezzel nem sokat variálok, általában a barna valamelyik árnyalatát használom. Világosbarna, sötétbarna vagy földbarna. Mutatok példákat az egyes színekre, alább pedig az antikolás módját találod. 












Lássuk akkor hogyan is csináld. 
Mindenképp száraz szivacsecsetet használj. Jól rázd fel a festéket. Ami a kupakjába kerül az elég is lesz most.
Nyomdd a festékbe a szivacsot úgy, hogy az egész felülete benne legyen. Mindenhol legyen rajta festék, de csak a tetején. Ne tocsogjon. Majd egy papíron körkörös mozdulatokkal oszlasd el a festéket. A cél, hogy alig maradjon rajta egy kevés festék.




Majd kezdd el pamacsolni. Apró, ütögető mozdulatokkal dolgozz. Így kell kinéznie:

Van még az a verzió, hogy húzgálod a szivacsot. Így másfajta hatást érhetsz el. Váltogasd a festés mértékét, mélységét. Ilyesmi lesz:

Ha készen vagy, mosd ki a szivacsból a festéket, különben kuka lesz. Ha beleszárad a festék nincs az az isten, ami onnan kiszedi. A szivacs megkeményedik és használhatatlanná válik. Végül vízbázisú matt vagy fényes lakkal időtállóvá teheted a remekműved.

Nézzük az antikoló pasztát:

bitumenes antikoló paszta egy oldószeres, sűrű anyag, tehát a végén oldószeres lakkal kell majd kezelni a felületet, és csak külön oldószerrel távolítható el az ecsetből. Finomvonalas repesztéshez is használjuk majd, kiemeljük vele a keletkezett repedéseket. Több színben kapható, most az umbra antikoló paszta lesz a nyerő.

Az ujjaddal vagy durvább szőrű ecsettel fogsz kenegetni. Legyen még a kezed ügyében egy puha rongy vagy papírtörlő, és egy nedves popsitörlő. 
Vegyél egy kis adag pasztát az ujjadra, majd óvatosan kend fel oda, ahova a régies, ódon hangulatot szeretnéd varázsolni. Elég sötét barna lesz először, de ne aggódj, könnyen visszatörölhető a felületről. Használd erre a papírtörlőt vagy a popsitörlőt. Kis lépésekben haladj, akkor valószínűleg jobban tudsz majd korrigálni. Így fog kinézni:

És akkor most mutatom egyben is:

Ugye mennyi lehetőség rejlik ebben a kreatív technikában? 
Te döntöd el mikor melyiket szeretnéd használni. 
Antikolásra fel! :)

Remélem kipróbálod te is. :)
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, igyekszem segíteni. 
Kövess Facebook oldalamon is. 
Ha további ötletekre is kiváncsi vagy nézd meg weboldalam.
Katie's Decoupage

Ha szerinted más is hasznát tudja venni, segíts egy megosztással.
Köszönöm a figyelmed, jó alkotást kívánok: Béres Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Textil tök - pulcsi újrahasznosítás

Szalvétatechnika kezdőknek 8. Lecke- stencilezés, avagy mivel, hogyan sablonozzunk

Csodálatos természet - papír és fa újrahasznosítás